2 aprilie, Ziua internațională de conștientizare a autismului

55c33d28d497d14a4895cbbcdc2fb21d

În cadrul zilei internaționale de conștientizare a autismului, Asociația Theoemydor a participat prin Iluminarea în albastru a Operei Brașov, Centrului Cultural Reduta.

c92bec73ee86a3148f330c6ccf45fcf9

 

11050185_461111494046401_7034089054545977869_o (1)

În fiecare an pe 2 aprilie se sărbătoreşte Ziua de Conştientizare a Autismului. În România, oficial sunt 8.000 de autişti, însă specialiştii spun că numărul lor este mult mai mare pentru că în realitate nu toţi sunt diagnosticaţi cu această afecţiune. O asociaţie din Braşov face eforturi uriaşe pentru a-i ajuta gratuit pe copiii afectati de această maladie, pentru că terapiile costă câteva sute de euro lunar, iar statul nu suportă nicio parte din cheltuieli.

Theodor Mirea are cinci ani și este în grupa mare la o grădiniță cu program prelungit din Brașov. Alături de cei 14 colegi ai săi participă zilnic la activitățile pe care le pregătește educatoarea. Dacă la început colegii l-au primit mai greu printre ei, acum toată lumea îl tratează ca pe un copil normal.

“Au pus multe întrebări, au văzut că nu face ceea ce fac și ei, dar pe urmă situația a revenit la normal. El se joacă cu noi“, povesteşte Denisa Pal, educatoare.

Un copil cu autism nu inițiază niciodată o coversație și nu are o inteligență socială. Terapiile îi pot ajuta pe aceşti copii, dacă boala este descoperită din timp, iar rezultatele nu întârzie să apară. Costurile pentru terapii sunt însă foarte mari, iar părinţii trebuie să le suporte din propriile buzunare.

„Copilul meu lucrează patru ore de psihoterapie zilnic, patru ore la grădiniţă de masă cu un shadow, o umbră cum se spune, o persoană specializată şi lunar ajung la 3.500 RON”,spune Emilia Mirea, mama lui Theodor .

La Braşov există mai multe asociaţii care ajută copiii şi tinerii cu autism. La una dintre asociaţii primesc ajutor peste 40 de copii.

„Terapie individualizată pentru fiecare copil în parte, socializări, şedinţe de kinetoterapie şi activităţile de creaţie”, declară Mihaela Puşcaşu, membru fondator al asociaţiei.

La un alt ONG lucrează 25 de angajați care se ocupă de 82 de copii, tineri și adulți cu dizabilităţi.

“Îl învață obiecte, părțile corpului, cum să poarte o conversație, cum să acorde subiectul cu predicatul, în funcție de nevoile fiecăruia cum să coloreze”, a spus Alexandra Bozântan, coordonator terapie

Odată cu Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului, sărbătorită pe 2 aprilie. La Braşov manifestaţiile au început încă din 1 aprilie, când Casa Sfatului, Cetatea Braşov şi Primăria municipiului au fost luminate în culoarea albastru în semn de solidaritate cu aceşti bolvani.

Astăzi alte două asociaţii din Braşov vor fi lumina în albastru Opera şi Centrul Cultural Reduta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.